Natuurlijke middelen tegen luizen

School is weer begonnen en daarmee komen ook weer de LUIZEN… Vervelende beestjes die soms vrij hardnekkig kunnen zijn. Het beste dat je kan doen bij luizen is kammen, kammen en nog eens kammen. Veel mensen gebruiken luizenshampoo maar wist je dat er ook natuurlijke oplossingen zijn? Dan heb je in elk geval geen chemische middeltjes nodig!

WAT KAN JE GEBRUIKEN?
 • Pepermunt en/of tea tree olie. Luizen blijken namelijk een hekel te hebben aan een bepaalde etherische oliën zoals pepermunt en tea tree. Je kan met deze olie een shampoo maken (zie recept verderop) of de olie mengen met kokos-, amandel- of olijfolie en flink aanbrengen op het haar. Daarna kammen en goed uitspoelen. (*)
 • Lavendel etherische olie: elke dag een druppel lavendelolie achter het oor en in de nek kan ook helpen om luizen te voorkomen. Je kan de lavendelolie mengen met een paar druppels amandelolie of kokosolie. Je kan ook lavendelolie toevoegen aan je wasmiddel voor de luizenwas (knuffels, beddengoed, kleren etc).
 • Appelazijn: luizen hebben een kleverige stof waardoor ze vast zitten aan de haren. Breng na het wassen wat azijn in het haar aan en laat het even intrekken voordat je het eruit spoelt. Appelazijn helpt de luis los te maken van de haar waardoor je ze makkelijker eruit kan kammen. Het haar kan hier wel van uitdrogen dus als de luizen weg zijn wel even goed verzorgen, bij voorbeeld met wat arganolie.
 • Dr. Bronner’s 18-in-1-Tea Tree-zeep: deze natuurlijke zeep die je voor veel doeleinden kan gebruiken blijkt ook te werken bij luizen. Was de haren een paar dagen achter elkaar met de zeep en kam daarna goed uit. Om het nog wat sterker te maken voeg je nog een paar druppels tea tree olie toe.
 • Mayonaise: ja ja ook mayonaise kan helpen tegen luizen. Het kost een paar uur maar door de vettige mayonaise op het hoofd zullen de luizen stikken. Breng een goede laag mayo aan en laat dit 2-3 uur zitten. Spoel goed uit en kam de dode luizen eruit.

ZELF SHAMPOO MAKEN

Op de blog Naturemoms kwam ik een recept tegen van een natuurlijke anti-luis-shampoo die je zelf kan maken. Wat heb je nodig:

– een literfles of pot met dop/deksel

– eetlepel Dr. Bronner pepermunt zeep

– 8 tot 10 druppels etherische tea tree olie (biologisch!)

-> vul de kan met de ingrediënten en vul aan met water. Goed schudden voor gebruik!

Was het haar goed met deze shampoo, spoel uit met appelazijn en kam het na met een luizenkam. Herhaal dit een aantal dagen totdat de luizen weg zijn. Blijf vooral ook kammen!

 

LET OP:

(*) Gebruik -reguliere- etherische olie in principe niet direct op de huid, vooral niet bij kinderen en gebruik alleen olie van een goed merk! Tea tree en lavendelolie zijn uitzonderingen; zij mogen wel direct op de huid aangebracht worden maar doe dit zeker niet te vaak en ook niet bij (kleine) kinderen. Door tea tree olie te vaak te gebruiken kan je er een allergie voor ontwikkelen.

Bronnen:

luizen-bestrijden

Naturemoms

Earth Clinic

Jan Jans & de kinderen

Dr. Bronner

Een gedachte over “Natuurlijke middelen tegen luizen

 1. Hoe ik snel van mn luizen af kwam.
  1 behandeling.

  LUIZENTHEE:

  Rozemarijn (plant uit tuin)
  Salie (plant uit tuin)
  Afrikaantjes (plant uit tuin)
  Munt (plant uit tuin)
  Tijm (gedroogde kruiden uit potje)
  Zwarte thee (uit theezakjes)
  Eucalyptus olie (merk: p
  Tea tree olie
  Munt olie

  Bovenstaande ingrediënten in een pan met water, een uurtje zachtjes laten koken. Plantenresten er uit zeven/filteren. Laten afkoelen. Klaar voor gebruik.

  GEBRUIK:
  sAvonds haar normaal wassen,
  Haar afdrogen met handdoek,
  Luizenthee in haar,
  Laten drogen door de lucht,
  (Niet föhnen!)
  Slapen,
  Volgende ochtend haar wassen,
  Goed kammen,
  Weg luizen!

  Overige luizenthee bewaren in goed afgesloten glazen pot, in de koelkast.

  Je zou het ook op kleding en bed kunnen druppelen.
  (PAS OP! middel kan mogelijk vlekken)

  Behandel iedereen in uw directe omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *