DIY: vaatwaspoeder

Bij gezond en natuurlijk leven hoort ook bewust schoonmaken en wat gebruiken de meeste mensen -bijna- elke dag: de vaatwasser. Dus ik ging op zoek naar een goed middel om de blokjes te vervangen. Want in die kant-en-klare vaatwasblokjes zitten vaak schadelijke middelen voor mens en milieu, om maar niet te spreken over het oplosbare laagje om vloeibare tabletten. Tijd dus om zelf vaatwaspoeder te maken!

Op de site van de consumentenbond  las ik: “De ingrediënten in vaatwasmiddelen kunnen schadelijk zijn voor mens en milieu. Zo zitten in sommige vaatwasmiddelen fosfaten. … Op de verpakking van vaatwasmiddelen staan niet alleen de ingrediënten, maar ook waarschuwingen voor inslikken en aanraking met de ogen. … Ook staat op de verpakking of er parfum is toegevoegd, dit is niet nodig voor een goed wasresultaat.”

Hoe kunnen we dan zelf vaatwaspoeder maken?

Voor een jampotje poeder heb je nodig:
  • 2 eetlepels zuiveringszout/ baksoda/baking soda (reinigt en neutraliseert geurtjes)
  • 2 eetlepels zeezout (ontvet, ontkalkt en schuurt mild)
  • 6 eetlepels Driehoek Kristalsoda (ontvet en reinigt)
    Let op: geen zilversoda of gewone driehoek soda want die is te vochtig waardoor het meteen gaat bruisen
  • 6 eetlepels citroenzuur (ontvet en bruist)
  • en voor erbij: etherische citroen olie

Hoe maak je het vaatwaspoeder?

Meng alles door elkaar en doe je vaatwaspoeder in de glazen pot, die je goed af kan sluiten want soda én baking soda trekken vocht aan en het wordt daardoor hard.

Gebruik ongeveer een kleine eetlepel per keer en doe dit gewoon in het bakje van de vaatwasblokjes. Soms helpt het om dat even droog te maken eerst zodat de soda niet gaat plakken. Eventueel kan je dan nog een paar druppeltjes citroen etherische olie op de bodem van de vaatwasser druppelen voor extra ontvetting, glans en een lekkere geur.

Het verschilt per vaatwasser hoeveel poeder te moet gebruiken. Bij teveel komt er soms een witte waas over je vaat, bij te weinig wordt het niet schoon. Maar ik heb nu al een tijdje een mooie schone vaat ermee!


Dit recept vond ik op de website aromatherapie.info, een mooie bron van recepten met etherische olie!

5 gedachtes over “DIY: vaatwaspoeder

    1. Hoi Maartje, gebruik je wel kristalsoda? Andere soda kan te vochtig zijn waardoor citroenzuur gaat reageren en dus klonteren. Met deze combinatie heb ik echt poeder dat weken goed poeder blijft. Pot goed droog maken en afsluiten ook. Voor de glans gebruik ik citroenolie. Groetjes

  1. Hoi, klopt het dat die flessen Driehoek soda niet meer verkocht worden? Ik kan nu alleen een kartonnen verpakking vinden en daarmee gaat het goedje bruisen en wordt het hard…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *