DIY: geurstokjes

Je kent ze vast wel, van die leuke geurstokjes voor in de wc of badkamer. Het ziet er leuk uit en ruikt vaak ook lekker. Uiteraard bedacht ik dat dat ook natuurlijker kon en zie hier, geurstokjes zonder troep!

 

Waarschuwingen op etiketten

Toen ik bij onder andere winkels zoals HEMA en Rituals keek op de etiketten van de geurstokjes kwam ik allerlei waarschuwingen tegen, zoals: WAARSCHUWING! Schadelijk voor in het water levende organismen; kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken. Kan overgevoeligheid veroorzaken bij contact met de huid. Buiten bereik van kinderen bewaren. Op een goed geventileerde plaats bewaren. Verwijderd houden van ontstekingsbronnen -niet roken-. Aanraking met de huid vermijden. Maatregelingen treffen tegen ontladingen van statische elektriciteit. In geval van brand blusapparaat met CO2, schuim of poeder gebruiken. In geval van inslikken onmiddellijk een arts raadplegen en verpakking of etiket tonen. (Bron HEMA)

Daar werd ik niet blij van! Maar gelukkig kan je geurstokjes heel simpel zelf maken!

Wat heb je er voor nodig:
 • een glazen flesje (kan zo groot of klein als je zelf wilt)
 • stokjes, dit kunnen takjes uit de tuin zijn die je even raspt of deze stokjes van GreenJump
 • een draagolie zoals amandelolie of sesamolie
 • etherische olie (van een goed natuurlijk merk zoals doTERRA)

Doe een laagje draagolie in het flesje en voeg wat druppels etherische olie toe. In dit geval vond ik patchouli erg geschikt voor een frisse toiletgeur 🙂 Stokjes erin en klaar! Al naar wens kan je etherische olie bijvoegen als de geur weg is.

4 gedachtes over “DIY: geurstokjes

 1. Wat een fijne! Die ga ik ook doen, dank je wel! Die chemische varianten vind ik letterlijk adembenemend sterk, ook zonder etiket weet je eigenlijk al dat t troep is. Eigenlijk is het heel simpel. Met een leuk flesje en takjes uit het bos ziet het er veel leuker uit ook.

  1. Ja dat is zeker leuk! Je kan een fles ook mooi pimpen, of simpel houden zoals ik. Zorg wel voor goede etherische olie, 100% natuurlijk, want je wilt niet synthetische stoffen uit slechte olie inademen…

 2. Beste Femke,
  Ook etherische oliën kunnen gevaarlijk zijn! Als het goed is, staan er ook op deze flesjes waarschuwingen.
  Neemt niet weg dat dit een beter alternatief is 🙂
  Zijn er meerdere oliesoorten geschikt als draagolie? En kan je satéprikkers gebruiken als stokjes?

  1. Zeker!
   Ik werk alleen met etherische oliën die 100% natuurlijk zijn zoals die van het merk doTERRA. Als je daar meer over wilt weten mag je me een berichtje sturen hoor.
   Ik heb amandelolie gebruikt maar jojoba of sesam of olijfolie kan ook, maar ik zou wel kiezen voor iets zonder duidelijke geur.
   Satéprikkers nemen denk ik niet de olie op, dan zou ik eerder even een stokje uit de tuin halen en raspen, maar je kan het uiteraard proberen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *