DIY: gifvrije geurkaars maken!

Veel mensen vinden het zo gezellig, een geurkaars branden, vooral in de winter. Maar wist je dat die geurkaarsen niet zo goed zijn voor je gezondheid? De normale geurkaarsen bevatten vaak paraffine, benzeen en tolueen, stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je luchtwegen en gelinkt worden aan astma, eczeem en zelfs kanker. Daarnaast bevat een geurkaars met citrusgeur vaak limoneen, die in formaldehyde verandert bij verbranden; een stof die allerlei klachten kan geven aan ogen en luchtwegen. (*)

Het is dus sowieso belangrijk om goed te ventileren als je dit soort kaarsen gebruikt, maar als het koud is zet je niet snel een raampje open ’s avonds. Een kaarsje branden in de afgesloten badkamer is dus ook niet zo’n goed idee….

Tijd voor gezonde geurkaarsen! Die zijn te koop, op basis van bijenwas, maar je kan ze zelf ook maken!

Wat heb je nodig?
  • een glazen (weck)potje
  • bijenwas (1,5 x de hoeveelheid als dat je wilt hebben in je kaarsje) (niet de gebleekte!)
  • een lontje
  • etherische olie naar wens

En zo maak je dat:

Vet een dikke glazen maatbeker goed in met olie want bijenwas ‘koekt erg aan’ als het stolt, en het stolt snel. Doe hierin de bijenwas. De hoeveelheid moet anderhalf keer zoveel zijn als dat je in het kaarsje wilt doen. Als je werkt met bijenwaskorrels is dit makkelijk afmeten. Verwarm de bijenwas langzaam au bain marie totdat het gesmolten is, dit kan wel even duren omdat het smeltpunt van bijenwas rond 60 graden ligt.

Zet alvast het lont in het potje, als dit te lang is kan je een stukje afknippen maar het is handiger om dit -voorzichtig- te doen als de kaars helemaal klaar is. Je kan het lont fixeren door het met een lange wasknijper of zo’n clip (van ikea enzo)  vast te zetten over de rand van het potje heen.

Als alles is gesmolten giet je de bijenwas in het potje met t lont. Voeg de etherische olie toe. Rustgevende kaarsjes kan je maken met Lavendel of Serenity, maar je kan ook een frisse citruskaars maken. Keus genoeg!

Maak hierna direct de maatbeker schoon want anders wordt dit later erg moeilijk. Het kaarsje moet nu alleen nog afkoelen en stollen. Als je dit wilt versnellen kan je het potje in een bakje koud water zetten maar dan heb je wel kans dat de was barst.

Zo makkelijk is het! Leuk om cadeau te geven voor een jarige juf of gastouder.


(*) Onderzoek van het National Centre for Atmospheric Science aan de University of York – Alastair Lewis

Bron 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *