De kracht van lavendel

 

Vroeger associeerde ik lavendel altijd met een ‘oma-geur’, met builtjes die in de linnenkast lagen en douchegel met een te penetrante (en niet zuivere) lavendellucht. Maar sinds ik werk met etherische olie ben ik de lavendel echt weer gaan waarderen. Het is de nummer 1 algemene olie die zo ontzettend breed inzetbaar is waardoor je hem eigenlijk altijd bij de hand moet hebben. Maar waar kan je lavendelolie dan allemaal voor gebruiken?

Rustgever

Lavendel is zo divers te gebruiken maar in eerste plaats is het een rustgever, voor zowel lichaam als geest. Heb je last van slapeloosheid, onrust en stress, lavendelolie werkt kalmerend. Gebruik het in de diffuser, op een geursteentje of druppel wat olie op een zakdoekje bij je bed. Lavendel is de ‘inslaapolie’ en wil je ook goed doorslapen dan kan je het combineren met de Wild Orange (sinaasappel).

Voel je je opgefokt in de auto, doe dan wat lavendel op een houten knijper en klem deze vast op je blower, het helpt je wat te  kalmeren in het stressvolle verkeer.

 

Huid

Voor je huid kan je lavendel ook gebruiken, bij onder andere eczeemklachten, muggenbeten, zonnebrand of brandwonden. Lavendel mag in principe onverdund op de huid, maar bij jonge kinderen, een erg gevoelige huid of twijfel kan je de olie altijd verdunnen met een draagolie zoals kokosolie, amandelolie of jojobaolie. Je kan lavendel ook gebruiken in zelfgemaakte verzorgingsproducten zoals body butter, een massagebar of deodorant.

Hier een voorbeeld van lavendelolie bij een brandwond: een familielid had hete soep in het gezicht gekregen. Na een maand behandelen met onder andere lavendelolie (op de intacte huid OM de wond heen) zag je niets meer van de brandwond!

Antihistamine

Lavendel is ook een natuurlijk antihistamine wat wil zeggen dat je het kan inzetten ter verlichting van allergieën en bij voorbeeld hooikoorts. Hiervoor kan je een druppel lavendel via je duim op je gehemelte aanbrengen of capsules nemen met daarin lavendel en eventueel citroen en pepermunt (*). Ook kan je lavendel aanbrengen op huidplekken waar een allergische reactie optreedt of op een wondje.

Muggen

Muggen houden niet van lavendellucht en dus kan je in de zomer de lavendel gebruiken als natuurlijk antimuggenmiddel! Door ook eucalyptus toe te voegen heb je meteen een extra effectief middel (niet bij jonge kinderen).

Hoe gebruik je dat dan?

Je kan lavendelolie, en andere oliën op verschillende manieren gebruiken:

– in de diffuser, op een zakdoekje, op een geursteentje of zelfs op een stukje terracotta. Er zijn verschillende manieren om te genieten van de geur van lavendel. Ook zijn er speciale etherische olie armbanden of kettingen en je kan ook de olie in een roller mengen met een draagolie en smeren als parfum.

– als je zelf je verzorgingsproducten maakt kan je lavendel toevoegen aan de body butter, deodorant of gewoon een draagolie waar je je mee in kan smeren. Als je geurloos wasmiddel gebruikt kan je ook wat druppels olie toevoegen aan de was of een geurdoekje in de droger mee laten draaien.

inwendig, vooral goed bij allergieën, maar let op, niet alle olie is geschikt om in te nemen. Er zijn lege capsules die je kan vullen met olie, maar je kan ook kant-en-klare natuurlijke antihistaminepillen aanschaffen.

Lavendel is dus een zeer mooie en lekkere olie die je voor talloze doeleinden kan gebruiken. Moet je kiezen welke olie je moet meenemen op bij voorbeeld vakantie, zorg dat lavendel altijd in je tas zit!

 


Let op: gebruik altijd pure olie! Goedkope flesjes van een gemiddelde drogist zijn niet 100% puur, daar zitten vulstoffen in of het is een slechte kwaliteit lavendel.  Inname van etherische olie kan niet met alle etherische oliemerken, doTERRA is in principe veilig voor inname bij volwassenen.


Fotobronnen: http://nl.freeimages.com/ & doTERRA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *